2022 nummer 5

2022 nummer 5

Gens Nostra nummer 5

We starten met de introductie van de nieuwe webpagina voor Gens Nostra. Na een maandenlange voorbereiding is het zover. Alle nummers van Gens Nostra en het Heraldisch Tijdschrift zijn nu voor de leden digitaal beschikbaar evenals een aantal NGV-publicaties. Voorts wordt een nieuwe optie gelanceerd: Gens Nostra Extra. Hierin kunnen nu langere artikelen die niet in Gens Nostra kunnen worden geplaatst toch een plek krijgen evenals aanvullingen op reeds gepubliceerde artikelen. Via een aankondiging en een link in Gens Nostra digitaal en gedrukt is de nieuwe optie direct benaderbaar. Een schat aan informatie wordt nu met één zoekopdracht doorzoekbaar.


Voor dit nummer hebben we twee hoofdartikelen geselecteerd die in het teken staan van genealogie beoefenen en de verwerking van de resultaten. Fred van der Zwan laat zien hoe je onderzoek kunt doen naar door de Duitse keizer verleende wapenbrieven en adelsdiploma’s in het Österreichisches Staatsarchiv. Dankzij de digitalisering en internet kun je dat onderzoek nu thuis vanachter je bureau doen. Hij laat zien welke stappen je moet doorlopen en hoe je het resultaat kunt toetsen aan historische publicaties. Schrik niet van de afwijkingen die je daarbij kunt tegenkomen.
Christiaan Stam heeft gereageerd op onze oproep bij het artikel over de Gooilandse Koptienden uit 2020. Hij laat zien hoe hij met behulp van de koptienden de hele erfgooiersfamilie Stam in kaart heeft kunnen brengen. Als een detective is hij bezig te analyseren, combineren, elimineren en deduceren van gegevens met uiteindelijk een prachtig resultaat. Het geheel wordt gelardeerd met kortere verhalen die een inkijkje geven in het leven van alledag uit de achttiende tot de twintigste eeuw met behulp van minder bekende of lokale bronnen. Bronnen die ons een opening kunnen geven voor een bijzonder verhaal.


Verder is er weer een aflevering van de wapenregistratie, een portret, van Vanalles, de introductie van Gens Nostra Extra (zie pagina 283), en dit keer de buitenlandse tijdschriften.

nl_NLNederlands